Ach tá Pipi nezbedná, alebo ako vyzerá bežný deň s makakom


V poslednej dobe nepíšem príliš o malých opičkách. Možno je to tým, že u nich sa toho veľa nemení, žijú si svoj život. Málokedy nás niečim novým prekvapia. Keď majú dobrú náladu, nechajú sa pohladkať, poskáču si po Vás, zjedia, čo ste im priniesli. A samozrejme po chvíľke odbehnú sa jašiť po vetvičkách.

Makak - naša Pipi, to je už iná káva. Celý deň by len neplechu robila. Ak ste v jej blízkosti, dokáže sa jašiť celé hodiny okolo Vás. Vytrháva Vám všetko z rúk, berie Vám veci. Keď chceme zametať, hneď vylezie na metlu a chce sa na nej húpať. Keď umývame dlážku, pokúša sa ukradnúť handru, prípadne vyleje vedro, alebo sa kúpe vo vedre.

Pri malom makakovi sa veľmi nevyspíte. Neviem ako je to u ostatných makakov, ale naša Pipi vstáva o 5tej ráno, každý deň a to aj v nedeľu. Nedajbože, keď spíte dlhšie ako ona. Vtedy z nás vždy stiahne paplón. Ak nezareagujeme primeraným spôsobom, začne nám obhrýzať prsty na nohách. Vtedy otvoríte oči a je to tu! Okamžite príde a začne nám čistiť všetky chlpy a vlasy na tele. V prírodopisných filmoch vyzerá čistenie srsti medzi opicami tak nevinne, priam jemne. Ale to je len vo filmoch. V skutočnosti Vám je schopná Pipi vytrhať aj chumáč vlasov, lebo máte v nich špinku. Samozrejme, každú špinku musí najprv zabiť. Čo keby ožila. Prefackuje nás tak silno až máme červené líca. A poviem Vám, taká facka od makaka dosť bolí. Prípadne nám strčí tie jej malé prstíky, do ucha, nosa a úst. To už sa nedá veľmi tváriť, že chcete ešte spať. Nedajbože ak zatvoríte oči. To sa len nahnevá. Začne nám brať veci, oblečenie, topánky a behá s nimi po izbe. Ak to nezaberie, skáče z dvojmetrovej skrinky priamo nám na hlavu. A to nehovorím o tom, že skrinka je vzdialená minimálne 3 metre od postele a Pipi je ťažká ako 5kg činka. Veľa ľudí nám hovorí, že čo je to 5kg, nič! Ja in na to vždy odpoviem, makak má zadok tvrdý ako kus dosky. Zoberte si 5kg kus dreva, vyhoďte ho 3 metre do výšky a chytajte ho hlavou. Vtedy aj 1kg je dosť :-) Keď vstaneme je všetko v poriadku. Ihneď sa vydá zobudiť aj ostatných členov našej tlupy. Mačky uhryzne hneď z rána, po psíkovi poskáče ako po trampolíne. Potom začína sa pravý deň s makakom.

Hneď ako vstaneme, vyžaduje si raňajky. Veď ona madam je hladná. Musí dostať prvá jedlo, až potom môžu jesť aj ostatné zvieratká. Inak dokúše a zaženie preč hneď naše mačky a natlačí si plné ústa ich granulami. Veľmi jej nechutia, neskôr ich aj tak vypľuje po celom byte. Ide jej len o to, že ak ona nejedla, ani ostatní jesť nemôžu. Nemajú nárok. Hneď po jedle si ide ešte na hodinku pospať. To, že Vás zobudila jej nevadí. Ak si ľahneme späť do postele a ešte si chvíľku pospíme, nekončí to veľmi dobre. Po chvíľke sa opäť zobudí a zopakuje si čistenie srsti – začne nás fackovať. Čo máme vyspávať, keď ona sa chce hrať.

Makakovské hry Pipinky majú spoje čaro. Buď vyžaduje aby sme ju vyhadzovali, hompálali ju dole hlavou, točili ako na kolotoči, alebo naháňali. Samozrejme, nebude človek ako utrhnutý z reťaze celý deň behať za makakom. To už Pipi vie! Ale aj vie, že keď Vám zoberie, kľúče, topánky, alebo telefón, tak za ňou budete určite utekať. Takže každé ráno si trošku pobeháme za makakom, keď sa chceme napríklad obliecť. Pri obliekaní to nie je o moc lepšie. Pipinka nám chce vždy pomáhať, napríklad vlezie nám do nohavíc a odmieta z nich odísť. Pomôže len vytriasanie opice z nohavíc, ktoré veľmi zbožňuje.

Viac k rannému jašeniu neviem napísať, ja potom idem preč a moja drahá polovička sa ešte hodinku hraje s Pipi. Potom ju nechávame pár hodín samú spolu so psíkom a mačkami. Už nie je úplne sama, hraje sa s nimi.

No hraje ako hraje.. Skôr ide o naháňačky a bitky. Občas je počuť, ako mačka kričí, ako pes zavíja. Vbehnem do bytu, vynadám Pipine, že toto nebudem tolerovať, žiadne ubližovanie a je chvíľu pokoj. Nie vždy makak útočí, mám pocit, že Pipinka len väčšinou provokuje. Zhadzuje mačky z okna, či štuchá prstíkom do psíka. Tie sa začnú brániť a bitka je na svete. Sú aj iné problémy. Totiž, ak pozeráte do očí opici, berie to ako výzvu na súboj. Nič viac nehnevá Pipi ako keď na ňu pozerá mačka s otvorenými „vypleštenými“ očami. Makak na to reaguje svojsky, najprv otvorí ústa, potom začne mikotať ušami a vydáva výhražné zvuky. A mačka len na ňu ďalej „kuká, ako tá oná … z húšťa“. Opicu to nahnevá a zaútočí. Ale nie vždy je to tak zlé, niekedy prídeme a Pipina sa túli ku psíkovi alebo k mačke a spolu pekne spia.

Makak je ako človek, niekedy je náladový, závistlivý, zákerný, sebecký a neuveriteľne inteligentný špekulant :-)

Cez deň narobí Pipina najviac neplechy. Spomeniem len niektoré z posledného obdobia. Začala mi napríklad jesť a trhať posteľ. Najprv mi rozkúsala časť matraca pod hlavou, tak že mi z neho trčali len pružiny. Vynadal som jej, že to sa nerobí. Na druhý deň začala trhať matrac v strede postele. Lebo pri hlave to mala zakázané. Zaujímavé bolo, že trhala len moju posteľ, tu vedľajšiu nechala na pokoji, lebo ona, madam na nej správa. Hádam si nebude ničiť vlastnú posteľ!

postel

Veľmi ju fascinovalo WC v kúpeľni. Až tak veľmi, že s ním chodila triasť dovtedy až ho vytrhla z podlahy aj s o skrutkami. Preto som opäť namontoval, klasickú drevenú zárubňu a osadil dvere nové do kúpeľne. Zárubňu sme tam mali aj pred tým, ale bez dverí. Možno si spomínate ako som pred časom písal, že nám pôvodnú zárubňu Pipinka vytrhla. Rátal som s tým, že ju bude chcieť poškodiť. Preto som zosilnil konštrukciu, osadil viacero zámkov a zarážok. Prvé dni všetko držalo. Teraz už ani veľmi nie, ja jednej strane je zárubňa odsunutá skoro centimeter od steny, klasické dverné pánty sú už vysunuté z dverí, za chvíľku ich určite vytrhne z dverí. Zároveň je už zárubňa klesnutá na jednej strane dole, práve v mieste, kde sa Pipi odráža, keď skáče na skrinku.

dvere kupelna

Ale najviac ma nahnevalo v poslednej dobe niečo iné. Pipi veľmi rada chodila do kuchyne a asistovala pri varení. Prípadne si občas aj sama niečo varila. A potom sme to celý deň museli upratovať... Preto sme sa rozhodli, že si postavíme klientku pre nás, kde budeme mať kuchyňu, aby sme sa mohli najesť aj si zohriať jedlo. Normálny človek by postavil skôr klietku pre opicu, ale mi sme si postavili klietku pre seba :-) Celý týždeň som hobľoval drevené hranoly na konštrukciu, brúsil a natieral ich silnou vrstvou laku na hračky. Tak aby boli bezpečné pre Pipi a aby aj niečo vydržali. Vydržali jeden deň. Ono sa o tom veľa nehovorí, ale väčšie opice v dospievajúcom období dokážu viac veci rozkúsať ako psík. Takže moja nádherná konštrukcia skončila cela ohryzená a plná triesok. Mohol som tam kľudne dať aj nehobľované rezivo a mohol som ušetriť čas. Inak dvere tiež už pomaly klesajú a povoľujú sa pánty..

mreza kuchyna

A to nehovorím o tom, akú hlúposť som spravil. Na konštrukcií je totiž uchytené zvárané pletivo. Keď som ho tam dával, netušil som veru, že pletivo sa bude Pipinke veľmi páčiť. Páčiť ako trampolína! Teraz ráno, alebo kľudne aj v noci, chodí sa odrážať od pletiva a má z toho veľkú radosť, čo sa o nás veľmi povedať nedá :-) Ten buchot je totiž počuť aj vo vedľajšom byte, ktorý je za metrovou stenou a 2 miestnosťami. Už sa teším ako cez leto spravím novú tichšiu konštrukciu, zo zváraných koľajníc a 5 cm rúr, to hádam nezničí..

mreza kuchyna2

Keď už spomínam Pipi, stále nám veľa ľudí píše ako je to s „kakaním“ u opíc. Najlepšia odpoveď bude táto fotografia. To je vypínač s natretým hovienkom :-)

hovienko

To ale nie je zďaleka všetko. Pipi na to aká je zatiaľ krpatá, je neuveriteľne silná. Nedávno odtrhla dvierka na kuchynskej linke a ešte si ich aj odniesla na skriňu. Minule sa pokúšala tiež nočný stolček vyniesť na skriňu. Alebo plnú chladničku potravín, 180cm vysokú a minimálne 100kg ťažkú dokáže posúvať po miestnosti. Všetko čo vidí musí odtrhnúť. Ako napríklad termostat kúrenia.

termostat

Niekedy má makak svoje mrzuté dni. Rovnako ako človek vstane ľavou nohou a je Pipi veľmi nepokojná a agresívna. V týchto dňoch má potrebu dokazovať si svoju silu. Ako inak, bitkou. Ak jej vynadáte, začne sa ešte viac rozčuľovať, má trhané pohyby, trasie sa a útočí svojimi zubami po všetkom živom aj neživom. Vtedy ju dáme na chvíľku na samotku. Označenie samotka, nie je úplne presné, pozváral som totiž ochranné dvere medzi kuchyňou a spálňou. Keď je extrémne zlá, zavrieme ju na pol hodiny do spálne, pokiaľ trošku nevychladne.

mreza izba makak

A čo robí Pipi podvečer a večer? To isté ako ráno, len je 3 x viac otravnejšia a vymýšľavejšia :-) Večer zažne všetky svetlá v celom dome. To je základ, ona predsa nebude po tme. Keď chceme spať, jednoducho zažne si svetlo a ide sa hrať. Niekedy aj 10x musíme vstať a zhasnúť. Nedajbože ak chceme pozerať televízor, vtedy nám ho jednoducho vypne, alebo si prepne sama program. Televízor si zapína aj cez deň keď sa nudí. Poslednú dobu obľubuje prírodopisné filmy. Ak sa rozhodne v noci pozerať televízor, jednoducho vstane a zapne si televízor.

makak na stole

Večer je však malý makak „najmojkavejší“, príde k nám a oblapí nás rukami, pritúli sa a zaspí v priebehu pár minút. Na druhej strane dokáže zobudiť sa a vyskočiť v priebehu jednej sekundy. Pred spaním, nám samozrejme poriadne vyčistí srsť, svojským drsným spôsobom. Späť chodí okolo 12stej v noci. A zas vstáva o 5tej ráno. Nevadí jej, že spáva krátko, veď keď je unavená po obede si ľúbi ešte pospať :-) To je jednoducho naša Pipi! Život s makakom je totiž o prispôsobení života makakovi, nie naopak.

makak na okne

PS: Stále pracujeme na nových ubikáciách, chceli by sme konečne začiatkom leta už otvoriť náš chov pre verejnosť. Nedávno som našiel inzerát, že stačí poslať fotografiu ruky a nejaká pani veštica z nej vyveští Vašu budúcnosť. Základný výklad je zadarmo, za hlbšie štúdium sa platí pár Eur. Trošku som sa zabavil a poslal som horšiu fotku ruky Pipinky, akože to je moja ruka. Odpoveď ma facinovala, že vraj som energický, pracovitý človek s dobrým srdcom a charakterom:-)


Dátum pridania:02.02.2012




 Developed by  J&D MEDIA s.r.o. (C) 2024 J&D MEDIA s.r.o.